Wpływ zasady partnerstwa na zmiany w działaniach organów administracji publicznej - Barczewska-Dziobek, Agata (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Zmiany w zakresie organizacji i działania aparatu administracyjnego spowodowane mogą być różnymi czynnikami, z których ze względu na silne zdeterminowanie administracji prawem najważniejszy jest właśnie czynnik prawa. Prawo z kolei stanowi odzwierciedlenie katalogu aksjologicznego prawodawcy, w którym znajdować się mogą wartości pochodzące z aktualnych systemów ideologicznych. Jednym z przykładów takiego odzwierciedlenia jest partnerstwo jako wartość urzeczywistniająca postulat włączenia społecznego i normatywizująca ją zasada partnerstwa, która odnosi się do procesów programowania i realizacji unijnej polityki spójności. Prawo unijne, oddziałując na polski system prawny, determinuje jego zmiany i w konsekwencji wprowadzenie nieznanych dotąd konstrukcji normatywnych. Zasada partnerstwa jako jedna z naczelnych zasad polityki spójności skutkuje takim ukształtowaniem rodzimego porządku prawnego w przedmiocie polityk publicznych, że zawiera on normy nakazujące właściwym organom administracji publicznej odejście od tradycyjnie stosowanych rozwiązań organizacyjnych oraz nakazujące stosowanie innowacyjnych metod działania. Oddziaływanie to jest najbardziej widoczne na przykładzie polityki rozwoju lokalnego z udziałem lokalnej społeczności, za prowadzenie której odpowiedzialne są organy jednostek samorządu terytorialnego.