Procuratores – cesarscy agenci czy pomocnicy kuratorów? - Kamińska, Renata (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Po raz pierwszy procuratores aquarum zostali powołani przez cesarza Klaudiusza. Ich głównym zadaniem było pomaganie kuratorom w wypełnianiu przez nich ich obowiązkow. Wraz z nimi prokuratorzy nadzorowali dystrybucję wody publicznej na terenie Rzymu. Jednak prawdziwym celem utworzenia urzędu procuratores aquarum było sprawowanie przez nich kontroli nad działalnością curatores aquarum. Wynikało to z dążenia Klaudiusza do ograniczenia roli senatu, którego przedstawiciele sprawowali urzędy prokuratorskie. Jednak Frontinus w swoim traktacie De aquaeductu urbis Romae oskarżał ich o kradzieże i różne inne nadużycia, które pełnili w czasie kadencji. To pokazuje, że cel, jaki nadał temu urzędowi Klaudiusz, nie do końca został zrealizowany. Prokuratorzy bowiem dali się raczej zapamiętać jako złodzieje wody publicznej niż pomocnicy kuratorów.