Moc i słabości w działaniu prawa administracyjnego - Kasprzak, Sylwester (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Cechą specyficzną prawa, które służy funkcjonowaniu administracji, jest władztwo. Żaden administratywista nie ma z tym problemu, za to z kolei inni prawnicy, którzy są reprezentantami innych gałęzi prawa, mają jakieś nieuzasadnione wątpliwości co do konstrukcji prawa administracyjnego. Należy podkreślić, że o jakości działania administracji nie decyduje możliwość przeprowadzenia kontroli czy przestrzeganie prawa. Nade wszystko zależy to od samych urzędników, ich świadomości i odpowiedzialności za realizację zadań publicznych. Urzędnik, zanim przystąpi do pracy, powinien znać katalog zasad etycznych wykonywania zadań i obowiązków organu lub urzędnika. Stanowienie prawa jest z natury długofalowym procesem i powinno dokonywać się powoli. Nie można w krótkim czasie tworzyć norm prawnych jedynie dlatego, że dana dziedzina nie jest dostatecznie uregulowana. W naszym polskim parlamencie proces legislacyjny tworzenia prawa jest tak błyskawiczny, a to powoduje, że prawo jest niedoskonałe. Z jednej strony prawo administracyjne jest w swym systemie słabe, gdyż nie ma kodeksu prawa materialnego i ustrojowego, a z drugiej strony siła tego systemu prawa leży w tym, że jest ono o charakterze władczym.