Problem skuteczności czynności procesowej dokonanej „Przedwcześnie” – kilka uwag na tle wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka z dnia 13 grudnia 2018 r., 21497/14 (Witkowski) - Woźniewski, Krzysztof (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Przepisy prawa karnego procesowego, przyznając poszczególnym uczestnikom postępowania karnego uprawnienia do dokonywania określonych czynności procesowych w celu wywołania związanych z nimi skutków procesowych, często jednocześnie określają termin dla ich dokonania. Niedotrzymanie tego terminu zazwyczaj pociąga za sobą negatywną konsekwencję procesową w postaci bezskuteczności czynności procesowej dokonanej z naruszeniem terminu do jej dokonania. Problem występuje także przy dokonaniu czynności procesowej przedwcześnie. Tym właśnie zagadnieniom poświęcony został artykuł.