Przegląd uzbrojenia w kontekście cyberwojny. Artykuł 36 protokołu dodatkowego i z 1977 r. W praktyce - Łasa, Robert (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie współczesnych wyzwań stojących przed siłami zbrojnymi w zakresie badania legalności uzbrojenia, w szczególności środków i metod walki używanych w cyberprzestrzeni. W artykule omówiono metodę badania legalności uzbrojenia w kontekście art. 36 Protokołu dodatkowego I z 1977 r. oraz konieczność jej rozszerzenia na nowoczesne środki i metody walki. Ponadto zaprezentowano stanowiska poszczególnych państw odnośnie do stosowania przeglądu uzbrojenia do środków i metod walki w cyberprzestrzeni.