Wątpliwości na tle Strategii na rzecz Osób z Niepełnosprawnościami 2021-2030 - Bonusiak, Ewa (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
Uchwalona przez Radę Ministrów polska Strategia na rzecz Osób z Niepełnosprawnościami 2021-2030 stanowi istotny dokument kształtujący politykę i działania na rzecz osób z niepełnosprawnościami. Jej głównym celem jest zapewnienie uprawnionym osobom pełnego uczestnictwa w życiu społecznym i poprawę jakości życia. Niniejszy artykuł zwraca uwagę na kilka kluczowych wątpliwości, które mogą wpłynąć na skuteczność i realizację tej Strategii. Wskazuje między innymi na kluczowy instrument realizacji celów strategii jakim jest projekt ustawy o wyrównywaniu szans, która zapewni ramy prawne i narzędzia potrzebne do osiągnięcia celów Strategii.