Kilka uwag o wadliwości uchwał dotacyjnych z zakresu ochrony zabytków - Zwolak, Sławomir (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Analiza wydawanych przez organy jednostek samorządu terytorialnego uchwał dotacyjnych z zakresu ochrony zabytków, prowadzi do konstatacji, że niejednokrotnie podczas weryfikacji uchwał pojawia się problem ich wadliwości, powodujących naruszenie standardów poprawnej legislacji. Aby zapobiec błędom pojawiającym się w uchwałach dotacyjnych, organy samorządy terytorialnego powinny spełniać wymagania określone w zasadach technik prawodawczych, w szczególności poprzez redagowanie przepisów uchwały w sposób precyzyjny, czytelny, wewnętrznie spójny, nie powielając i nie modyfikując przepisów ustawy oraz powstrzymując się od stosowania luzu interpretacyjnego.