Brak wystarczającej zaradności i umiejętności do samodzielnego sporządzenia zarzutów do opinii biegłego jako przyczyna nieważności postępowania. Glosa krytyczna do Postanowienia Sądu Najwyższego III USK 321/21 - Błaszkiewicz, Marcin (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Niniejsza glosa prezentuje argumentację negującą stanowisko Sądu Najwyższego dotyczące nieprzyjęcia do rozpoznania skargi kasacyjnej Skarżącego na etapie przedsądu. Autor nie podziela argumentacji Sądu Najwyższego, który twierdzi, że w sprawie nie występowały okoliczności uzasadniające uwzględnienie skargi kasacyjnej do rozpoznania, ze względu na brak istotnego zagadnienia prawnego, oraz że nie doszło do nieważności postępowania z powodu nieustanowienia profesjonalnego pełnomocnika dla strony, zgodnie z art. 117 § 5 zd. 1 k.p.c. W ocenie Autora brak umiejętności samodzielnego formułowania zarzutów do opinii biegłego oraz konieczność korzystania przez stronę z nieodpłatnej pomocy prawnej na etapie przedsądowym uzasadniają tezę o konieczności ustanowienia pełnomocnika dla strony i stanowią podstawę dla istnienia istotnego zagadnienia prawnego, o którym mowa w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.