Cena dominującym kryterium w zamówieniach na dostawy produktów leczniczych - Lech, Melania (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Celem niniejszego artykułu było przedstawienie, iż zrównoważona konkurencja, odpowiedni podział dóbr, miarodajne zarządzanie środkami publicznymi w sferze zamówień publicznych na produkty lecznicze jest zaburzone ze względu na wykorzystywanie jedynie kryterium ceny przy przygotowaniu przetargów na leki, które wynika z wielu szeroko opisanych przyczyn. Główną metodą badań była metoda dogmatyczno-prawna polegająca na badaniu przepisów kluczowej ustawy prawo zamówień publicznych oraz powiązanej z nią ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej. Rezultatem analizy i przyjętej metodologii jest określenie, iż korzystanie przez zamawiających jedynie z kryterium ceny przy formułowaniu postępowań o udzielenie zamówienia publicznego na produkty lecznicze jest rażące dla najwyższej wartości każdego systemu jaką jest życie i zdrowie człowieka, w tym przypadku pacjentów oraz uwzględnia jedynie czynniki ekonomiczne konkretnej placówki leczniczej.