Postępowanie egzekucyjne prowadzone przeciwko profesjonalnemu pełnomocnikowi będącym adwokatem a deontologia zawodu - Przybyszewski, Hubert (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Autor podejmuje się próby oceny naruszenia zasad deontologii zawodu adwokata w świetle wszczęcia i prowadzenia egzekucji przeciwko adwokatowi. Jednocześnie koncentruje się na identyfikacji i zachodzących relacji pomiędzy normami prawnymi, a normami deontologicznymi odnoszący się do wskazanego obszaru. Autor wykazuje również rolę samorządu w zakresie stanowienia norm deontologicznych oraz konsekwencji ich naruszenia.