Pominięcie uchwałodawcze w działalności prawotwórczej organów samorządowych - Chlipała, Monika (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Artykuł dotyczy zagadnień związanych z działalnością prawotwórczą samorządu terytorialnego. W opracowaniu zwrócono uwagę, że ten zakres aktywności organów samorządowych podlega zasadom przyzwoitej legislacji, w tym zwłaszcza wymogom wynikającym z zasady określoności przepisów prawa. Organy samorządowe, zgodnie z zasadą legalności, są zobowiązane do prawidłowej realizacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu prawnego. W tym obszarze występują w praktyce nieprawidłowości polegające na niepełnym (niewystarczającym) wykonaniu takiego upoważnienia, które określa się jako pominięcie uchwałodawcze. Problematyka pominięcia uchwałodawczego jest obecna w działalności sądów administracyjnych, co wskazuje na jej aktualność. Artykuł omawia wybrane orzeczenia dotyczące pominięcia uchwałodawczego, na podstawie których można zauważyć, że sądy administracyjne traktują pominięcie uchwałodawcze jako naruszenie prawa, jednak nie zawsze jako naruszenie istotne.