Skuteczność zapisu na sąd polubowny w umowach zbycia udziałów przez osoby fizyczne - Waga, Joanna (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Niekiedy spotkać się można z umieszczaniem klauzuli arbitrażowej w umowach sprzedaży udziałów przez osoby fizyczne. Zagadnienie skuteczności zapisu nie jest jednak oczywiste, niejednoznaczna może być bowiem ocena, czy zbywca jest wówczas konsumentem. Obecnie w sporach konsumenckich istnieje ograniczenie przewidujące niedopuszczalność dokonania zapisu na sąd polubowny w umowie zawieranej jeszcze przed powstaniem sporu. Z orzecznictwa wynika, że stronie czynności należy odmówić statusu konsumenta, gdy należy do organu spółki i ma rzeczywisty wpływ na prowadzoną przez nią działalność. Istnieje również pogląd, wedle którego prywatny inwestor dokonujący zbycia udziałów ma status konsumenta. W takim przypadku, zapis na sąd polubowny zawarty w umowie zbycia udziałów należy oceniać jako bezskuteczny, ze względu na naruszenie wymogu wynikającego z art. 11641 k.p.c.