Mechanizmy przeciwdziałania powództwom typu SLAPP – zagadnienia wybrane - Oślizło-Doskocz, Natalia (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
W kwietniu 2024 r. Parlament Europejski i Rada przyjęły dyrektywę w sprawie ochrony osób, które angażują się w debatę publiczną, przed oczywiście bezzasadnymi roszczeniami lub stanowiącymi nadużycie postępowaniami sądowymi. Polska ma obowiązek wdrożenia przepisów niezbędnych do wykonania tej dyrektywy do 7.05.2026 r. Artykuł poświęcony został problematyce powództw typu SLAPP, których dotyczy dyrektywa, a jego głównym celem jest ustalenie, czy w polskim procesie cywilnym potrzebna jest odrębna regulacja powództw tego typu.