Zdalna rozprawa karna oraz zdalne posiedzenie aresztowe w świetle Europejskiej Konwencji Praw Człowieka - Świecki, Jacek; Wojtowicz, Wiktoria (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Artykuł porusza problematykę zdalnej rozprawy karnej oraz zdalnego posiedzenia aresztowego w świetle Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, a także polskich przepisów kodeksu postępowania karnego regulujących tę materię. Zaprezentowane zostało orzecznictwo Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w przedmiocie udziału oskarżonego za pomocą widekonfencji w postępowaniu karnym przed sądem, w tym warunki jakie muszą być spełnione. W ocenie autorów niniejszej pracy, standard habeas corpus z art. 5 ust. 3 EKPC wymaga fizycznego doprowadzenia zatrzymanego lub aresztowanego przed sąd jeżeli po raz pierwszy podejmowana jest decyzja w przedmiocie pozbawienia wolności. Artykuł przedstawia także możliwe zagrożenia związane z przesłuchaniem świadka lub oskarżonego w formie wideokonferencji. Następnie zaprezentowane zostały przepisy polskiego kodeksu postępowania karnego regulujące zdalny udział oskarżonego w rozprawie oraz w posiedzeniu aresztowym oraz postulaty de lege ferenda w tym zakresie.