W sprawie wyłączenia radnego od głosowania - Zwolak, Sławomir (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
W celu zagwarantowania rzetelnego i obiektywnego wykonywania przez radnych powierzonych im obowiązków, ustawodawca wprowadził do ustaw samorządowych zakaz uczestniczenia radnego w głosowaniach dotyczących jego interesu prawnego. Zgodnie z wolą ustawodawcy regulacje prawne mają zapewnić uczciwe sprawowanie mandatu przez radnego oraz zabezpieczać przed naciskami ze strony organów samorządu terytorialnego, a także uniemożliwić czerpanie korzyści ze sprawowanego mandatu. Dla określenia zakresu wyłączenia radnego z głosowania, podstawowe znaczenia ma ustalenie pojęcia interesu prawnego, które nie ma definicji legalnej. W świetle doktryny jak i w orzecznictwa, zgodnie przyjmuje się, że interes prawny radnego winien wynikać z konkretnego przepisu prawnego i niezależnie czy będzie to przepis prawa materialnego, procesowego czy ustrojowego. Zakaz uczestniczenia radnego w głosowaniach nie należy jednak stosować do głosowań wyborczych, gdyż nie wydaje się aby radny miał interes prawny w głosowaniu dotyczącym członków komisji, przewodniczącego rady w sytuacji gdy jest kandydatem.