Regulacje prawne w procedurach antydopingowych w tenisie - Domino, Grzegorz (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Artykuł omawia obowiązujące regulacje prawne w zakresie zwalczania dopingu w tenisie, wskazując na złożoność systemu opartego na aktach prawa międzynarodowego, krajowego oraz regulaminie Międzynarodowej Federacji Tenisowej. Przedstawiono rolę Światowego Kodeksu Antydopingowego, krajowej ustawy o zwalczaniu dopingu w sporcie, a także kompetencje POLADA i Trybunału Arbitrażowego ds. Sportu (CAS). Omówiono procedury odwoławcze, strukturę sankcji oraz odpowiedzialność zawodników i osób wspierających, podkreślając znaczenie proporcjonalności kar, transparentności postępowań oraz ochrony praw sportowców. W zakończeniu wskazano potrzebę dalszego rozwoju prawa antydopingowego w kontekście wyzwań nowoczesnego sportu.