Oględziny jako dowód w postępowaniach administracyjnych w sprawach meldunkowych - Jurzyński, Maciej (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Artykuł porusza problematykę dowodu z oględzin w sprawach z zakresu obowiązku meldunkowego rozstrzyganych przez organy gmin w drodze decyzji administracyjnej. Warunkiem niezbędnym wydania prawidłowego rozstrzygnięcia jest obiektywne ustalenie stanu faktycznego sprawy, co następuje przede wszystkim przez przeprowadzenie dowodów. W sprawach meldunkowych jednym z najczęściej stosowanych środków dowodowych są oględziny nieruchomości. W praktyce nie zawsze są one przeprowadzane prawidłowo. Z uwagi na doniosłość praktyczną zagadnienia oraz brak szczególnego zainteresowania nim badaczy, zagadnienie poddano stosownej analizie i opracowaniu. Rozważania oparto na analizie przepisów prawa, literatury przedmiotu i judykatury oraz obserwacjach własnych autora. Celem badania było wyjaśnienie istoty i charakteru dowodu z oględzin oraz jego znaczenia w sprawach meldunkowych, jak również identyfikacja pojawiających się w praktyce uchybień i wątpliwości oraz próba ich wyjaśnienia na gruncie poglądów doktryny i orzecznictwa sądowego.