Przygotowanie systemu kierowania bezpieczeństwem narodowym – analiza rozwiązań normatywnych - Kuczera, Małgorzata (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Celem artykułu jest analiza współdziałania pomiędzy dwoma członami egzekutywy w zapewnieniu bezpieczeństwa państwa, zidentyfikowanie procesów decyzyjnych bezpieczeństwa państwa oraz analiza rozwiązań normatywnych dotyczących przygotowania systemu kierowania bezpieczeństwem narodowym, ze szczególnym uwzględnieniem procesu legislacyjnego. Główny problem badawczy zawarto w pytaniu: Czy obowiązujące akty prawne umożliwiają sprawne i skuteczne działanie organów władzy publicznej w sytuacjach nagłych zagrożeń, w warunkach funkcjonowania na stanowiskach kierowania? Prace nad kluczowymi aktami prawnymi, w tym nad rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie przygotowania systemu kierowania bezpieczeństwem narodowym, były wielokrotnie przesuwane, zaś wydane w 2025 r. rozporządzenie w zasadzie powiela rozwiązania zawarte w rozporządzeniu z 2004 r., co wskazuje na wyraźny deficyt koncepcyjny oraz trudności systemowe w wypracowaniu spójnych i efektywnych rozwiązań umożliwiających adekwatne reagowanie na współczesne zagrożenia bezpieczeństwa państwa.