Związek pomiędzy bikameralizmem a federalizmem na przykładzie drugich izb Parlamentu Australii i Kanady - Maksymiuk, Magdalena; Grądzka, Ilona (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest wskazanie związku pomiędzy bikameralizmem a federalizmem poprzez analizę drugich izb parlamentów w Australii i Kanadzie. Są to państwa o zbliżonych tradycjach ustrojowych, lecz posiadające odmiennych rozwiązaniach instytucjonalnych. W ujęciu teoretycznym dwuizbowość w systemach federalnych ma na celu zapewnienie reprezentacji jednostek składowych federacji na szczeblu centralnym. W praktyce jednak sposób realizacji tej zasady zależy od wielu czynników, takich jak sposób powoływania członków izby, ich legitymacja polityczna, zakres kompetencji ustawodawczych, a także relacje z izbą niższą. W artykule przeanalizowano konstytucyjną pozycję Senatu Australii oraz Senatu Kanady, a także ich funkcjonowanie w praktyce politycznej. W tym celu zastosowano metodę dogmatycznoprawną, metodę porównawczą. Wyniki analizy wskazują, że choć oba senaty formalnie mają pełnić funkcję reprezentacji federalnej, to tylko Senat Australii w znacznym stopniu realizuje ten cel. W Kanadzie zaś rola drugiej izby parlamentu ma charakter bardziej symboliczny i ulega postępującemu osłabieniu.