Informatyzacja procesu budowlanego. Od założeń reformy do wniosków ex-post - Sypniewski, Dominik (Acta Iuridica Resoviensia, 2026)
Artykuł omawia proces informatyzacji prawa budowlanego w Polsce jako część szerszego zjawiska e-government. Analizuje przyczyny wdrażania cyfrowych rozwiązań, takie jak złożoność i czasochłonność tradycyjnych procedur, brak jednolitych standardów czy oczekiwania inwestorów dotyczące elektronicznej obsługi spraw. Przedstawiono genezę reformy, w tym wpływ pandemii COVID-19, oraz kluczowe narzędzia informatyzacji: portal e-Budownictwo, elektroniczny rejestr uprawnień budowlanych (eCRUB), cyfrową książkę obiektu budowlanego (CKOB), elektroniczny dziennik budowy (EDB) i system SOPAB. Artykuł wskazuje na korzyści, jak skrócenie procedur czy lepsza archiwizacja, ale też na wyzwania jak braki interoperacyjności, ograniczenia kompetencyjne i opóźnienia we wdrożeniach cyfrowych systemów.