Prawo do cyberbezpieczeństwa w kontekście prawa do dobrej administracji (e-administracji) - Skoczylas, Dominika (Acta Iuridica Resoviensia, 2026)
Celem artykułu jest wskazanie w jaki sposób rozwój nowych technologii oddziałuje na aktualną politykę administracji publicznej w kwestii zapewnienia cyberbezpieczeństwa. Należy zaznaczyć, że administracja publiczna na gruncie dyrektywy NIS2 została uznana za sektor świadczący usługi kluczowe, co implikuje konieczność dokonania zmian w obrębie opracowania bądź udoskonalenia polityk cyberbezpieczeństwa, wdrożenia odpowiednich środków organizacyjnych i prawnych, wzmocnienia kompetencji cyfrowych pracowników czy zmian o charakterze technologicznym. W artykule przedstawiono pozytywne i negatywne aspekty dotyczące przeobrażenia modelu funkcjonowania administracji publicznej w związku z wprowadzeniem aktów prawnych o tematyce informatyzacji i cyberbezpieczeństwa. Artykuł podkreśla, że prawo do „cyberbezpieczeństwa” stanowi obecnie kluczową determinantę prawa do dobrej administracji (e-administracji), wartość podlegającą szczególnej ochronie prawnej.