Wybrane aspekty utrwalania przebiegu imprezy masowej w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa podczas masowych imprez sportowych - Masłowski, Patryk; Masłowska, Arita (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
W niniejszym artykule omówiona została problematyka utrwalania przebiegu imprezy masowej za pomocą urządzeń rejestrujących obraz i dźwięk w odniesieniu do zapewnienia bezpieczeństwa podczas masowych imprez sportowych. Zagwarantowanie bezpieczeństwa i porządku publicznego w trakcie masowych imprez sportowych to jedno z najtrudniejszych wyzwań jakie współcześnie stoją przed organizatorami tego rodzaju wydarzeń sportowych. Szczegółowe zasady utrwalania przebiegu imprez masowych przy pomocy urządzeń rejestrujących obraz i dźwięk zostały określone w ustawie o bezpieczeństwie imprez masowych oraz rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 10 stycznia 2011 roku. Zgodnie z aktualnie przyjętymi uregulowaniami utrwalanie przebiegu imprezy masowej przez jej organizatora jest co do zasady jego uprawnieniem, od którego ustawodawca zastrzegł trzy wyjątki, a mianowicie sytuacje, w których wspomniane uprawnienie staje się obowiązkiem organizatora masowej imprezy sportowej.