Prawo przeciw propagandzie – polskie i łotewskie przepisy zakazujące używania symboli nawiązujących do rosyjskiej agresji na Ukrainę - Sarnik, Wojciech (Acta Iuridica Resoviensia, 2026)
Rosyjska pełnoskalowa agresja na Ukrainę znacząco zachwiała poczuciem bezpieczeństwa w wielu państwach, zwłaszcza w Europie Środkowo-Wschodniej. Reakcje tych państw przybrały różnorodne formy, w tym inicjatyw mających na celu przeciwdziałanie rosyjskiej propagandzie. Niniejsza analiza koncentruje się na porównaniu dwóch stosunkowo nowych regulacji prawnych wprowadzonych w Polsce i na Łotwie, dotyczących zakazu używania symboli związanych z rosyjską agresją na Ukrainę. Autor podejmuje próbę oceny skuteczności tych rozwiązań oraz wskazuje możliwe kierunki ich dalszej modyfikacji.