Przestępstwo publicznego znieważenia Prezydenta RP (art. 135 § 2 k.k.) a granice wolności wypowiedzi - Chmielarz, Krzysztof (Acta Iuridica Resoviensia, 2026)
Artykuł analizuje przestępstwo publicznego znieważenia Prezydenta RP z art. 135 § 2 k.k. w kontekście napięcia między ochroną autorytetu głowy państwa a konstytucyjną wolnością wypowiedzi. Wskazano, że choć przepis pozostaje formalnie zgodny z Konstytucją i standardami europejskimi, jego stosowanie powinno mieć charakter wyjątkowy, aby nie wywoływać efektu mrożącego w debacie publicznej. Zarysowano również potrzebę zawężającej wykładni bądź rozważenia zmian legislacyjnych zapewniających proporcjonalną równowagę między ochroną urzędu a wolnością słowa.