Police efforts during the coronavirus epidemic - Ura, Elżbieta (Acta Iuridica Resoviensia, 2020)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na działania Policji w czasie ogłoszonego 15 marca 2020 r. stanu epidemii w związku z wirusem COVID-19. Działania te podejmowane są na podstawie przepisów szczególnych obowiązujących w tym stanie, jak też na podstawie przepisów Kodeksu wykroczeń. Wykonywanie określonych zadań wymaga skuteczności, która zapewnia właściwe współdziałanie wielu podmiotów, w tym współdziałanie służb epidemiologicznych z Policją i jednostkami ratownictwa medycznego. Istotne znaczenie ma jednak przestrzeganie zasady proporcjonalności w stosowaniu określonych środków władczych w sytuacjach związanych z egzekwowaniem zakazów i nakazów określonego zachowania się w stanie epidemii. Działania władcze nie mogą też prowadzić do naruszenia zasady praworządności.