Legal framework for the Police cooperation with non-governmental organizations in the field of promoting children’s rights - Sitek, Magdalena (Acta Iuridica Resoviensia, 2020)
Przedmiotem opracowania jest próba określenia możliwości współpracy pomiędzy Policją a organizacjami pozarządowymi w obszarze promowania praw dziecka. Działania takie są konieczne w celu zwiększenia poziomu skuteczności ochrony praw dziecka. Celem opracowania jest wykazanie podstaw prawnych współpracy Policji z organizacjami pozarządowymi w obszarze promowania praw dziecka oraz sposobów prowadzenia tej akcji. Podstawową hipotezą badawczą jest założenie, że obecnie istnieje niewielka świadomość społeczna funkcjonowania tej wiązki praw. Ich uświadomienie może zwiększyć skuteczność ochrony praw dziecka. Wniosek końcowy opracowania zawiera twierdzenie, że na razie współpraca Policji z organizacjami pozarządowymi jest stosunkowo słabo aktywna.