Legal aspects of the Police cooperation with the National Forest Holding - Hermanowski, Karol (Acta Iuridica Resoviensia, 2020)
Niniejszy artykuł poświęcono analizie regulacji prawnych stanowiących podstawy współdziałania Policji z Państwowym Gospodarstwem Leśnym Lasy Państwowe. W opracowaniu dokonano wyjaśnienia pojęcia „współdziałania” na podstawie doktryny prawa administracyjnego. Współdziałanie ma na celu ułatwienie i usprawnienie realizacji przyznanych zadań oraz osiąganie wspólnych celów w zapewnieniu bezpieczeństwa i porządku publicznego na terenach leśnych. Większe efekty są w stanie osiągnąć oba podmioty tylko wówczas, gdy będą ze sobą współdziałały, prowadząc wspólne działania, udzielając sobie wzajemnej pomocy w realizacji czynności służbowych oraz wymieniając informacje, niż wtedy, gdy każda z tych jednostek działałaby samodzielnie