Cooperation of the Police with non-governmental organizations in the field of security and public order - Pieprzny, Stanisław (Acta Iuridica Resoviensia, 2020)
W artykule zasygnalizowane zostały podstawowe zagadnienia związane ze współdziałaniem Policji z organizacjami pozarządowymi w sferze bezpieczeństwa i porządku publicznego. Współdziałanie to wynika nie tylko z faktu, że Policja realizuje zadania w tej sferze w oparciu o ogólną normę kompetencyjną, ale również i z tego, że wiele z zadań wykonuje w formie działań niewładczych typowych dla organizacji społecznych. Wskazano też na prawne i faktyczne możliwości współdziałania tych podmiotów oraz zwrócono uwagę na przykłady tego współdziałania. Podkreślona została rola rozwiązań prawnych zawartych w ustawie z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie.