Tajemnica studentów prawa w związku ze świadczeniem pomocy prawnej i odbywaniem praktyk zawodowych - Sawczenko, Aleksandra; Sołkiewicz, Weronika (Acta Iuridica Resoviensia, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki ochrony i obowiązywania tajemnic zawo-dowych związanych z zawodami prawniczymi na gruncie odbywania praktyk oraz zdobywania doświadczenia przez studentów kierunku prawo. Zakres obowiązywania tajemnicy, a także rozwa-żania jej dotyczące zostały opracowane w odniesieniu do najczęściej wybieranych przez studentów miejsc, w których nabywają umiejętności praktycznych, a mianowicie sądów, studenckich poradni prawnych i kancelarii. W trakcie tworzenia publikacji przeprowadzona zostałakrótka ankieta dotycząca m.in. odbywania praktyk, form nawiązywanej współpracy i opinii studentów oraz ab-solwentów na temat ochrony tajemnic zawodowych, której wyniki zostały opisane w artykule.