Pojęcie oferty prywatnej w prawie polskim i amerykańskim prawie federalnym: Analiza porównawcza - Balcarek, Szymon (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Oferta prywatna jako oferowanie papierów wartościowych lub akcji określonej grupie inwestorów jest chętnie wybierana przez władze spółek ze względu na niskie koszty i nieskomplikowane wymogi formalne. Wejście w życie Rozporządzenia 2017/1129 skutkujące nowelizacją ustawy o ofercie publicznej spowodowało zmianę definicję oferty publicznej w polskim prawie, znacznie rozszerzając jej zakres. Jednocześnie transakcje, które były uznawane do tej pory za oferty prywatne, stały się zgodnie z nową definicją legalną ofertami publicznymi. W niniejszym artykule autor porównuje rozwiązania amerykańskiego prawa federalnego dotyczące ofert prywatnych i publicznych do polskich regulacji. Ponadto, stawia tezę, że prawo amerykańskie wykształciło wyraźnie rozróżnienie pomiędzy ofertą publiczną a prywatną, traktując ofertę prywatną jako osobną klasę ofert, podczas gdy prawo polskie traktuje ofertę prywatną jako jeden z rodzajów oferty publicznej. Autor stara się także stworzyć definicję oferty prywatnej, zgodną z nowym otoczeniem prawnym w Polsce.