ZAKAZ DOWODOWY PRZESŁUCHANIA MEDIATORA W POSTĘPOWANIU CYWILNYM, ADMINISTRACYJNYM I KARNYM. ELEMENTY WSPÓLNE I RÓŻNICUJĄCE (UWAGI NA TLE ART. 1834 § 2 K.P.C., ART. 83 § 4 K.P.A. ORAZ ART. 178A K.P.K.) - Sowiński, Piotr Krzysztof (Acta Iuridica Resoviensia, 2021)
Niniejsze opracowanie dotyczy tajemnicy mediacji oraz sposobów jej ochrony w postępowaniu cywilnym, administracyjnym i karnym. Choć wszystkie te procedury należą do jednego porządku prawnego, to cechuje je samodzielność i odrębność rozwiązań prawnych. W artykule wskazano na elementy wspólne i różnicujące te rozwiązania. Analizie poddano zarówno zakres przedmiotowy, jak i podmiotowy zakazu dowodowego zawartego w 183 4 § 2 k.p.c., art. 96j § 2 k.p.a. oraz art. 178a k.p.k.