SKARGA KASACYJNA A SPRAWY ZAKWALIFIKOWANE DO POSTĘPOWANIA UPROSZCZONEGO - Mróz-Szarmach, Dominika (Acta Iuridica Resoviensia, 2021)
Artykuł analizuje dopuszczalność skargi kasacyjnej w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych o świadczenie, zakwalifikowanych do postępowania uproszczonego oraz – zależnie – rozpoznanych w tym postępowaniu albo rozpoznanych z pominięciem przepisów o tym postępowaniu. W opracowaniu odniesiono się do aktualnego brzmienia przepisów k.p.c., a ponadto omówiono stan prawny sprzed zmian k.p.c. dokonanych w 2017 i w 2019 r., jak i przedstawiono uwagi de lege ferenda.