KSZTAŁTOWANIE SIĘ OCHRONY TAJEMNICY NOTARIALNEJ ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM JEJ KARNOPROCESOWYCH ASPEKTÓW. ZARYS PROBLEMATYKI - Barczak, Daniel (Acta Iuridica Resoviensia, 2021)
Celem niniejszego opracowania jest ukazanie problematyki tajemnicy zawodowej notariusza na tle toczącego się postępowania karnego, zakresu przedmiotowego dyskrecji, przesłanek zwolnienia notariusza z obowiązku zachowania tajemnicy zawodowej w procesie karnym, jak też zaakcentowanie ochrony tajemnicy notarialnej w sytuacji zabezpieczenia dokumentów do celów procesu karnego. Kwestie związane z tajemnicą notarialną omówiono z perspektywy notariusza występującego zarówno w roli świadka, jak i oskarżonego. Karnoprocesowe zagadnienia obecne w polskim notariacie nie są wciąż szeroko omawianym zagadnieniem, dlatego też taki temat jest wart analizy.