Kontrola obywatelska jako czynnik wspierający prawidłowe funkcjonowanie administracji publicznej - Romaniuk, Paweł (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Przedmiotowa kontrola obywatelska jest inicjatywą, która opiera się na możliwości zapewnienia obywatelom badania, sprawdzania oraz oceniania funkcjonowania administracji publicznej. Działalność ta powoduje najczęściej bezpośrednie oddziaływanie na działalność poszczególnych organów administracji publicznej. Kontrola obywatelska jest traktowana w nauce prawa administracyjnego, jako kontrola zewnętrzna, gdzie traktowana jest jako kontrola, obejmująca podmioty i instytucje, które znajdują się poza obrębem systemu organizacyjnego i funkcjonalnego administracji publicznej oraz nie jest z nimi strukturalnie w żaden sposób powiązana. Artykuł przybliża perspektywy związane z prawną konstrukcją kontroli obywatelskiej, wskazując możliwości spersonalizowania takiej kontroli z płaszczyzny prawa administracyjnego, które pojawiają się w codziennym funkcjonowaniu administracji publicznej.