Osiągnięcie Celów Zrównoważonego Rozwoju w gminach poprzez konstytucyjne prawo do udziału lokalnych obywateli w Hiszpanii: La consecución de los Objetivos de Desarrollo Sostenible en los ayuntamientos mediante el derecho constitucional a la participación ciudadana local en España - Clemente Martínez, Jaime (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Poprzez ten tekst zwraca się uwagę na ważność realizacji miejskich polityk publicznych w najlepszy możliwy sposób, co gwarantuje wysokiej jakości usługę publiczną, w której liczy się opinia obywateli. Z tego powodu ceniony jest artykuł 23 konstytucji hiszpańskiej, który gwarantuje prawo do udziału politycznego w lokalnej sprawie. Podobnie analizuje się, w jaki sposób możliwe jest partycypacyjne wykonywanie tych uprawnień miejskich, przy jednoczesnym zagwarantowaniu Celów Zrównoważonego Rozwoju, aby osiągnąć możliwie jak najlepszy samorząd lokalny.