Od członków milletów do obywateli. Turecki kodeks cywilny i kształtowanie się koncepcji obywatelstwa w Turcji - Tutaj, Michał (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Artykuł prezentuje to, jak przemiany dotykające Imperium Osmańskie pod koniec jego istnienia i powstanie Republiki Tureckiej dały podstawy do tworzenia się koncepcji obywatela państwa narodowego. Zastąpiła ona kategorię członka danej społeczności etniczno-religijnej określanej w tamtych realiach jako millet. Członkowie milletów korzystali z prawa przypisanego do danego milletu, a tym samym można stwierdzić, że w dziedzinie prawa prywatnego ich prawa zależały przede wszystkim od ich statusu osobistego. Istotną rolę w procesie tworzenia się kategorii obywateli odgrywała turecka kodyfikacja prawa cywilnego oparta na szwajcarskim Kodeksie cywilnym (tj. ZGB). Wprowadzała ona w dziedzinie prawa prywatnego równość uczestników obrotu pod kątem zdolności prawnej i tym samym wyeliminowała istniejący wcześniej pluralizm prawny i zasadę prawnego personalizmu.