Status prawny sędziów w Republice Kosowa. Analiza teoretycznoprawna - Nowak, Krystian (Acta Iuridica Resoviensia, 2021)
Status sędziego jest bardzo istotnym zagadnieniem z punktu widzenia standardów państwa demokratycznego oraz z uwagi na rolę, jaką sędziowie pełnią w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Niniejszy artykuł stanowi próbę analizy statusu prawnego sędziów w Republice Kosowa poprzez poddanie analizie teoretycznoprawnej konstytucyjnych gwarancji niezależności sędziowskiej. Niezawisły status sędziego jest bowiem minimalnym standardem ochrony prawnej, jaki państwo powinno zapewniać obywatelom. Badanie to pozwoliło sformułować wniosek, iż mechanizm kontroli i równowagi władz ukształtowany w Konstytucji Kosowa, który ze swej natury zakłada możliwości pewnej ingerencji w zakres władzy sądowniczej, nie może dotykać niezależności sędziowskiej w zakresie sprawowania urzędu. Wskazano również pewne rozwiązania obowiązujące w kosowskim porządku prawnym, które są niezadowalające z punktu widzenia standardów europejskich.