Powołanie się na wyjątek w zakresie bezpieczeństwa GATT po sprawie Russia–Traffic in Transitit case - Feret , Gabriela (Acta Iuridica Resoviensia, 2021)
Opracowanie ma na celu analizę zawartego w art. XXI(b)(iii) GATT wyjątku dotyczącego bezpieczeństwa narodowego w świetle ostatniego, końcowego rozstrzygnięcia w sprawie Rosja – działania w zakresie ruchu tranzytowego. Rozważania koncentrują się na ewaluacji poszczególnych elementów klauzuli i ocenie podejścia przyjętego przez Organ Rozstrzygania Sporów. W tym celu w artykule wykorzystano raport wydany w sprawie Rosja – działania w zakresie ruchu tranzytowego, a także źródła prawa dotyczące tej materii oraz wybrane pozycje bibliograficzne.