The The mObywatel application as a sign of the increase of informatisation of the Polish society – critical remarks on the practical applicability of the tool - Eysymontt, Małgorzata (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest wskazanie znaczenia informatyzacji społeczeństwa na przykładzie polskiej aplikacji "mObywatel" wykorzystywanej na urządzeniach mobilnych z pełnym systemem operacyjnym Android w wersji 6.0 lub wyższej oraz smartfonach z systemem iOS 13 lub nowszym, co stanowi niezwykłe osiągnięcie na tle innych państw członkowskich Unii Europejskiej. Za pomocą tego unikalnego narzędzia cyfrowego obywatele polscy mogą ułatwić sobie wiele codziennych czynności, które wymagają m.in. udostępnienia swoich dokumentów do kontroli, np. podczas kontroli Policji, w czasie podróży pociągiem, przy sprawdzaniu ważności cyfrowego Unijnego Certyfikatu Covid na lotnisku czy przepisanych leków w aptece. Jednakże, pomimo iż aplikacja "mObywatel" staje się coraz bardziej popularna, szczególnie wśród osób młodych i w średnim wieku, to nadal podlega ona pewnym istotnym ograniczeniom, często wynikającym z niedoskonałości obowiązujących przepisów prawa oraz obaw związanych z ochroną danych osobowych. Należy mieć nadzieję, że proces wprowadzania Europejskiego Portfela Cyfrowej Tożsamości będzie miał istotny wpływ na jeszcze większe możliwości praktycznego zastosowania analizowanego narzędzia. Warto zauważyć, że z uwagi na brak literatury w tym dynamicznie rozwijającym się obszarze, niniejsze opracowanie wydaje się być jedną z nielicznych naukowych dyskusji prawniczych na ten temat, która koncentruje się na tej wyjątkowo interesującej aplikacji.