Niewolnictwo z perspektywy rzymskiego prawa prywatnego. Refleksje na kanwie niepublikowanego referatu Kazimierza Kolańczyka z 1980 roku - Nancka, Grzegorz (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
Kazimierz Kolańczyk był jednym z najbardziej znanych polskich XX wiecznych romanistów. Znany przede wszystkim jako autor podręcznika Prawo rzymskie, nie pozostawił po sobie zbyt wielu ogłoszonych drukiem prac romanistycznych. Analiza materiałów archiwalnych znajdujących się w Archiwum Polskiej Akademii Nauk, oddział w Poznaniu, doprowadziła do odnalezienia niepublikowanego referatu „Sytuacja prawna niewolnika w starożytnym Rzymie”, który został przygotowany i wygłoszony w 1980 roku. Niniejszy artykuł ma na celu zwrócenie uwagi na ten nieznany szerszemu gronu odbiorców referat, a także ma służyć jako przyczynek do badań nad osiągnięciami tego romanisty.