Rozważania prawno-międzynarodowe dotyczące wykorzystania przestrzeni kosmicznej w czasie konfliktu zbrojnego - Ludwikowski, Stanisław (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Stopień zaawansowania współczesnej techniki wojskowej jest bardzo wysoki, a przez ostatnie lata pojawiły się nowe pola bitwy, takie jak cyberprzestrzeń i kosmos. Bezprecedensowy rozwój techniczny oraz chęć dominacji i uzyskania przewagi strategicznej pcha Państwa najbardziej zaawansowane pod względem technologicznym do uzyskania przewagi w Kosmosie. Rozwój pocisków antysatelitarnych, broni laserowej, systemów komunikacji i namierzania oraz obraz pola walki w czasie rzeczywistym napędzają do dalszej eksploracji kosmosu. Obowiązujące normy międzynarodowego prawa kosmicznego dotyczące militarnego jej wykorzystania są mocno przestarzałe i nie przystają do obecnych warunków technicznych, a zwyczaj międzynarodowy dopuszcza np. masowe korzystanie ze szpiegostwa satelitarnego. Dodatkowo brak jest woli USA do wypracowania traktatu, który zapobiegłby nadmiernym zbrojeniom w sferze kosmosu. Wręcz powoływane są wojsk kosmiczne, jako nowe niezależne rodzaje sił zbrojnych, co wyraźnie pokazuje chęć zdobycia przewagi w tym bardzo ważnym obszarze działań. Taki stan rzeczy rodzi poważne zagrożenie dla życia na Ziemi.