Rejestracja obiektów kosmicznych obowiązkiem państw. Wykreślenie z rejestru prawem państw - Grochalski, Marek Stefan (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
W coraz większym stopniu w przestrzeni kosmicznej działalność prowadzą już nie tylko państwa, ale również osoby prawne i fizyczne. Wszystkie jednak wysyłane w przestrzeń kosmiczną obiekty kosmiczne winny podlegać procedurze rejestracyjnej niesprzecznej z Konwencją o rejestracji obiektów kosmicznych. Rejestracja to nie tylko odzwierciedlenie tożsamości państwa rejestrującego, ale też kwestie związane z jego późniejszą odpowiedzialnością. Rejestracja obiektu winna obowiązywać do czasu jego wyrejestrowania, która to procedura powinna być jasno i klarownie sformułowana w źródłach prawa wewnętrznego.