Odpowiedzialność karna łowców pedofilów – zarys problematyki - Garwol, Milena (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Opracowanie porusza problematykę odpowiedzialności karnej w związku z akcjami „łowienia” pedofilów. Dogmatyczna analiza przepisów prowadzi do wniosku, iż łowca ponosi odpowiedzialność karną za przestępstwa godzące w wolność fizyczną i psychiczną domniemanego pedofila, zaś obowiązujące przepisy nie przewidują usprawiedliwienia jego czynu. Z perspektywy procesowej na łowcy ciąży obowiązek wykazania okoliczność łagodzących odpowiedzialność karną.