Pozycja prawna parafii jako osoby prawnej - Czop, Katarzyna (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić regulacje dotyczące istnienia parafii w polskim systemie prawnym, w ujęciu ich osobowości prawnej. Wskazane w nim zostały regulacje dotyczące podstaw oraz sposobu nabywania przez parafie osobowości prawnej. Zaprezentowane również zostały konsekwencje oraz niebezpieczeństwa związane z modelem „wtórnego” względem prawa konkordatowego nadawania przez polskiego prawodawcę osobowości prawnej parafiom.