Wyznaczenie pełnomocnika podmiotu leczniczego przez Ministra Zdrowia. Glosa do wyroków Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie o sygn. V SA/Wa 3081/21 oraz VIII SA/Wa 282/21 - Urbaniak , Monika; Waszak, Marcin (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Glosowane wyroki poruszają doniosły praktycznie problem zarządzania szpitalami w dobie stanu epidemii. Analizie poddano precedensowe orzeczenia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie weryfikujące nie tylko zasadność ustanowienia pełnomocników szpitali, lecz również istotne wskazówki interpretacyjne zawarte w ich treści dotyczące powołania pełnomocników w przyszłości. Autorzy niniejszego opracowania starali się przybliżyć najistotniejsze aspekty stanów faktycznych i uwarunkowań prawnych prowadzących do powołania pełnomocników szpitali, zasadność odwołania się do instytucji wywłaszczenia oraz meritum ocen prawnych wyrażonych przez sąd administracyjny.