Wykroczenie prowadzenia działalności gospodarczej na terenie pomnika zagłady lub jego strefy ochronnej bez wymaganej zgody (art. 19 § 1 o.t.o.z.) - Wróbel, Adam (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
W artykule zostały zanalizowane znamiona oraz zagrożenie karne wykroczenia prowadzenia działalności gospodarczej na terenie Pomnika Zagłady lub jego strefy ochronnej bez wymaganej zgody, określonego w art. 19 § 1 ustawy o ochronie terenów byłych hitlerowskich obozów zagłady (o.t.o.z.). Poruszone zostały w rzeczonym kontekście kwestie przedmiotu ochrony, znamienia czasownikowego, zagadnienia działalności gospodarczej i jej reglamentacji, podmiotu, strony podmiotowej, miejsca popełnienia wykroczenia, zagrożenia karnego. Działalnością gospodarczą, o której mowa w art. 19 § 1 o.t.o.z., jest zorganizowana działalność zarobkowa wykonywana we własnym imieniu i w sposób ciągły. Może ona przyjmować postać ograniczoną, określoną w art. 8ust. 1 o.t.o.z.