Kilka słów o stosowaniu instytucji zasadniczych powodów rozstrzygnięcia (art. 357 § 5 k.p.c.) - Dróżdż-Chmiel, Kinga (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Wprowadzenie stanów epidemii, a następnie – zagrożenia epidemicznego, doprowadziło do powstania warunków stanowiących nie lada wyzwanie dla należytego sprawowania wymiaru sprawiedliwości. W tym kontekście przeanalizowano możliwości, jakie daje przepis art. 357 § 5 K.p.c. i instytucja zasadniczych powodów rozstrzygnięcia do zapewnienia lepszej łączności pomiędzy sądem a uczestnikami postępowania cywilnego oraz do realizacji prawa do sądu.