Wykroczenie uchylenia się od obowiązku przekazania egzemplarzy obowiązkowych publikacji - Wróbel, Adam (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
W artykule zostaje podjęta kwestia znamion, a nadto kary grożącej za popełnienie pozakodeksowego wykroczenia uchylenia się od obowiązku przekazania egzemplarzy obowiązkowych publikacji, ujętego w art. 8 ust. 1 ustawy o obowiązkowych egzemplarzach bibliotecznych. Naukowa narracja wiedzie przez zagadnienia sankcji, przedmiotu ochrony, podmiotu, strony przedmiotowej, strony podmiotowej i znamienia czasownikowego. We wnioskach wysunięte zostają konkretne postulaty de lege ferenda.