Zajęcie nieruchomości w świetle ostatnich nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego - Kościółek, Anna (Acta Iuridica Resoviensia, 2017)
Tematem opracowania jest analiza wpływu ostatnich zmian legislacyjnych realizujących kolejne etapy informatyzacji postępowania cywilnego na problematykę zajęcia nieruchomości w egzekucji sądowej. Analiza ta w pierwszej kolejności obejmuje wpływ zmian wprowadzonych na mocy z 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy – Kodeks cywilny, ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw na realizację spoczywającego na komorniku obowiązku wezwania dłużnika, aby zapłacił dług w ciągu dwóch tygodni pod rygorem przystąpienia do opisu i oszacowania nieruchomości. Przeprowadzane w tym zakresie rozważania koncentrują się na kwestii dopuszczalności zastosowania doręczeń dokonywanych za pośrednictwem systemu teleinformatycznego dla celów doręczenia wezwania. Kolejnym rozważanym w niniejszym opracowaniu zagadnieniem jest zmiana w zakresie formy czynności polegającej na złożeniu przez komornika wniosku do sądu właściwego do prowadzenia księgi wieczystej. Zmiana ta jest efektem wejścia w życie ustawy z 15 stycznia 2015 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw, która nakłada na komornika obowiązek składania wniosków za pośrednictwem systemu teleinformatycznego.