Kilka uwag na temat utrudniania procesu karnego przez oskarżyciela w prawie rzymskim - Loska, Elżbieta (Acta Iuridica Resoviensia, 2018)
Tematem artykułu jest przedstawienie przestępstwa zmowy procesowej (praevaricatio) w rzymskim prawie karnym. Jest ono jedną z form utrudniania procesu karnego przez oskarżyciela. Przedstawiony został również przypadek postawienia takiego zarzutu wobec oponenta politycznego – zmowy miał się dopuścić Klodiusz w procesie Katyliny o zdzierstwa.